Phones slow to ring

Home » Asterisk Users » Phones slow to ring
Asterisk Users 3 Comments

I am new to asterisk and using it for a research project. Have set up an
server (version 1.6.2.6) and 2 SIP phones (Linksys spa901) which are
registering fine with the server. They are able to call one another,
however, the problem is it takes roughly 8-10 seconds for the called phone
to ring. I have a really simple dialplan using only 4 digit extensions and
have turned off callerid. Both phones are on the same subnet and I have
enabled nat and keepalive.

Does anyone have an idea what could be wrong here or idea on how to debug
this problem?

Thanks,
John

3 thoughts on - Phones slow to ring

  • Watch the console as you dial. Dial the number and “#”. The ring should be
    “instant”. Or if not, look at the console and report what you see.

    Cary Fitch

    _____

    href=”mailto:asterisk-users-bounces@lists.digium.com”>asterisk-users-bounces@lists.digium.com
    [mailto:asterisk-users-bounces@lists.digium.com] On Behalf Of jy
    Sent: Thursday, November 04, 2010 5:32 PM
    href=”mailto:asterisk-users@lists.digium.com”>asterisk-users@lists.digium.com

    I am new to asterisk and using it for a research project. Have set up an
    server (version 1.6.2.6) and 2 SIP phones (Linksys spa901) which are
    registering fine with the server. They are able to call one another,
    however, the problem is it takes roughly 8-10 seconds for the called phone
    to ring. I have a really simple dialplan using only 4 digit extensions and
    have turned off callerid. Both phones are on the same subnet and I have
    enabled nat and keepalive.

    Does anyone have an idea what could be wrong here or idea on how to debug
    this problem?

    Thanks,
    John