SIP disconnects after 20 seconds behind NAT

Home » Asterisk Users » SIP disconnects after 20 seconds behind NAT
Asterisk Users 1 Comment

Hi,

I have an asterisk server sitting behind a pfsense firewall, I have
successfully configured pfsense for NAT traversal, and clients from the
internet can call clients inside the network of asterisk, as well as
other clients registered with this asterisk server on the internet.

The problem now is when a client from the internet do a call, the call
disconnects in 10~20 seconds, but during this period the call goes fine
and voice is heard on both ends; But when a client on the same network
of asterisk calls another client registered from the internet, the call
is established without any issues, and it doesn’t disconnect.

I have also noticed that when internet clients do calls, and the call is
established on both ends, if one of the two parties hang up, the other
end isn’t notified and the call stays opened at this end.

I could provide config files if needed.

Please advice about resolving this issue.

Ahmed Ossama

One thought on - SIP disconnects after 20 seconds behind NAT

  • Am 13.10.2010 19:50, schrieb Ahmed Ossama:

    Hello ahmed,

    sounds like the typical SIP ALG problem. Just configure your firewall to
    do stupid plain nat and dont touch the sip headers. As you could see
    this doesnt work.

    if you turn on sip debug you will see several retransmits for the 200 ok
    message which comes at the real beginning of a call (when you answer the
    phone) cause the ACK package to this 200 ok could not be received.

    same to Bye at the end of a call.

    Best regards

    Stefan Schmidt